Понад половина киян називають конфлікт між НАБУ та ГПУ шкідливим

Похожее изображениеКожен другий киянин (52,8%) певен, що міжвідомчий конфлікт між НАБУ та ГПУ є шкідливим для боротьби з корупцією – такі дані опитування, проведеного компанією «Active Group» у рамках проекту «Міський омнібус» у грудні 2017 року.

Так, згідно результатів опитування, 4,1% впевнені, що вищезгаданий конфлікт все ж допомагає боротьбі з корупцією. Ще 13,4% кажуть, що «скоріше допомагає». Протилежну думку мають 30,5% киян, які обрали варіант «скоріше заважає», та 22,3%, яким здається, що цей конфлікт «точно заважає» боротьбі з корупцією. Значна частка опитаних (29,8%) не змогли вирішити, який ефект мають такі міжвідомчі конфлікти.

Аналізуючи залежність протестних настроїв та оцінки конфлікту між антикорупційними відомствами, з’ясувалось, що серед тих, кому здається, що такі конфлікти допомагають боротись з корупцією тільки 2,1% готові протестувати в будь-який момент. А поміж тих, кому такі міжвідомчі суперечки здаються шкідливими, готових приєднатись до акцій в будь-який момент 31,9%. В середньому про готовність виходити на протести у будь-який момент заявили 10,4% опитаних.

При чому, про те, що такий конфлікт між НАБУ та ГПУ взагалі існує, знають 43,1% респондентів, а 44,7% – нічого не чули про цю ситуацію. Решта опитаних (12,2%) не змогли відповісти на це запитання.

Зазначимо, що обізнаність щодо міжвідомчих конфліктів та їх оцінка прямо пов’язані з протестними настроями. Так, якщо в середньому готові виходити на протест 30,7%, то серед тих, хто слідкує за конфліктом, таких 67%. Аналогіча ситуація і з очікуванням революції в Україні: про високу імовірність революції в більшості говорять саме ті, хто знає про цей конфлікт.

Засновник дослідницької компанії «Active Group» Андрій Єременко звернув увагу на те, що респонденти, які не знають про конфлікт, дають йому оцінку. “Будь-яка інформація про українську владу за замовченням сприймається негативно. І це стало досить типовим для українського суспільства” – додає Андрій Єременко.

Координатор проектів «Active Group» Віталій Шедловський додав, що на ряд інших запитань (наприклад щодо напряму розвитку міста) ці дві категорії відповідають аналогічно: ті, для кого не існує такого конфлікту – все здається позитивним, а у інших, ймовірно через обурення ситуацією, вривається терпець і тому інші сфери життя оцінюються переважно негативно.

Дослідження відбувалось з 9 по 10 грудня у рамках проекту «Київський омнібус». Загалом опитано 1685 респондентів. Похибка при довірчій імовірності 0,95 не перевищує 2,2%.

Довідка

Проект міських омнібусів компанії «Active Group» розпочався у червні 2015 року. В рамках проекту проводяться регулярні (щомісячні) опитування для декількох замовників із різними завданнями, які спільно його фінансують. В кожному опитуванні є запитання, ініційовані саме компанією «Active Group» з метою їх подальшої публікації для широкого загалу.